Hunaja

Jo Kleopatran aikoihin hunajan merkitys hyvinvointiin oli tiedossa. Hunaja oli tuhansia vuosia sitten käytössä niin makeuttamiseen kuin myös terveyden- ja kauneudenhoidossa.
Nykypäivänä tiedetään jo tarkemmin mihin vaikutukset perustuvat.

Hunaja on luonnon raaka-aineistakin ainutlaatuinen.  Se koostuu yli 180 eri ainesosasta, joihin kuuluvat mm. hiven- ja kivenaineita, vitamiineja, aromiaineita, entsyymejä ja muita erilaisia proteiineja, hedelmä- ja aminohappoja sekä hedelmä- , rypäle-, ja ruokosokereita.  Näiden tasapainoinen kokonaisuus luovat ominaisuuksia, joita muutoin ei luonnostakaan löydy.

Hunajaa ei voi valmistaa synteettisesti.  Lopputulos ei olisi sama, sillä tarvitaan mehiläisten ”ammattitaitoa” käyttää entsyymeitään kukista keräämänsä meden muokkaamiseksi hunajaksi.

HUNAJAN KÄYTTÖ IHONHOIDOSSA

  • antiseptinen – tappaa bakteereja
  • pehmittää ihoa
  • elvyttää verenkiertoa
  • puhdistaa
  • sitoo kosteutta, kosteuttaa
  • haavojen, tulehdusten ja psoriasiksen hoitoon
  • palohaavojen hoitoon (esimerkiksi Readingin ja ja Norwichin sairaalat Englannissa käyttävät hunajaa palohaavojen hoitoon.)
  • ihon ja hiusten hoitoon

Hunajan käyttö sopii useimmille.  Diabeetikkojen ja siitepölyallergisten on oltava varovaisempia.

Mihin perustuu hunajan antiseptisuus?
Hunajan puhdistava vaikutus perustuu mm. bakteereja tuhoavaan glukoosioksidaasientsyymiin. ”Ennen vanhaan” hunajaa käytettiin antibioottina. Hunaja ehkäisee bakteerien kasvua, ja on siksi hyvä lääke haavaumien ja tulehtumien hoitoon tänä päivänäkin.

Hunajan entsyymit ovat tehokkaita
Entsyymit ovat typpiyhdisteitä, jotka auttavat elimistöämme paitsi bakteerien kasvua ehkäisevästi, niin myös käyttämään hyväksi ravintoaineita. Vaikka hunaja sisältää vain pieniä määriä vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, pääsevät nämä hyvin imeytymään entsyymien edesauttamana.
Hunaja koostuu yli 180 ainesosasta, joiden yhteisvaikutuksen ansiosta hunaja kykenee hoitamaan monitasoisesti ja samanaikaisesti; se elvyttää ja ravitsee sekä puhdistaa ja virkistää ihoa.

Hunajaa voi käyttää haavoihin ja palovammoihin, hiertymiin ja kovettumiin.  Hunajalla on hyönteispistojen kutinaa ja muita ihoärsytyksiä lievittävä vaikutus.  Se voi auttaa jopa psoriasisvaivoihin. Hunaja helpottaa ja lievittää kolotuksia ja reumaattisia kipuja.

 

Lue lisää hunajasta Suomen Mehiläishoitajain Liiton ylläpitämältä Hunaja.net -sivustolta. Linkki aukeaa uudessa välilehdessä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone